Adem: Verbinding tussen binnen en buiten

Adem: verbinding tussen binnen en buiten het lichaam

De constante circulatie van je ademhaling is de verbinding tussen binnen en buiten het lichaam. In de yogaleer wordt dit ook wel prana genoemd; universele energie. Deze prana is alles wat er is. Prana is niet alleen de ademhaling, het is alles wat je om je heen ziet dat leeft, ademhaling is hier een gedeelte van. Prana bevindt zich in het lichaam, het lichaam is gemaakt van prana en prana is overal om ons heen. Dit geldt eigenlijk ook voor de ademhaling. De adem circuleert door de longen, maar zuurstof uit de ademhaling heeft een enorm aandeel in het vernieuwen van cellen in het gehele lichaam. Het lichaam is opgebouwd uit deze cellen. De ademhaling stimuleert de celgroei, verandert het lichaam. Het is waar wat ze zeggen: geen enkele dag is hetzelfde, jij bent geen enkele dag hetzelfde.

Adem: verbindt mentaal en geestelijk
Buiten adem, op adem komen, de adem inhouden, de adem stokt. Ademhaling is een constante factor in het leven. Gebruik de ademhaling om de energie in het lichaam in balans te brengen, harmonieer lichaam en geest. Adem is een ook een verbinding tussen het fysieke en mentale lichaam. Daarnaast is de adem een belangrijke verbinding tussen hart en brein. Een goede adem stimuleert de hersenen en deze hersengolven zijn goed voor het fysieke hart. Het is wetenschappelijk bewezen dat ademhaling verbindt en beïnvloedt. Het maakt je alerter, zorgt voor een betere concentratie en stimuleert intuïtie en creativiteit! Een lichaam in balans heeft nou eenmaal meer tijd voor dit soort zaken, heeft meer oog voor zichzelf en de omgeving.

Goed ademhalen: een uitdaging
Niet voor iedereen en/of niet altijd is een goede ademhaling zo vanzelfsprekend. Goed ademhalen is ook een geestelijk proces. Wanneer je dit onder de knie hebt en je mentaal alles onder controle hebt, voel je je lichamelijk vaak ook veel beter. Yoga kan je hierbij helpen. Adem en beweging kan helpen de energie in het lichaam te harmoniseren, yoga zorgt voor een mooie wisselwerking. De fysieke oefeningen tijdens een yogales, gepaard met een goede ademhaling, zorgen er ook voor dat je beter in je vel komt te zitten. Daarnaast is het fijn om tijdens het bewegen ook de controle los te kunnen laten, om helemaal nergens aan te denken terwijl je bezig bent. Geen zorgen, geen stress, een yogales is tevens een mooie afleiding voor de altijd werkende monkey mind.

Yoga en de adem
Een dynamische yogales is een mooie afleiding van al je gedachten die de adem kunnen stokken, een mooie rustige yogales laat je juist even stil staan bij jezelf. Luister goed naar de ademhalingstips van de docent(e) en wees vooral niet gefrustreerd als je deze ademhaling niet kan volgen. Controle loslaten is een eerste stap naar een goede ademhaling. Leer jezelf kennen zoals je bent en vel geen oordeel over je mentale en/of fysieke gevoelens. Neem jezelf waar, wordt bewust. Het bewustzijn is er altijd al, sta hier bij stil. De ademhaling gaat vanzelf, maar je kunt dit ten goede beïnvloeden door tijdens een fijne yogales rustig en ontspannen te raken. Wees je bewust van jezelf, elke dag weer. Is de dag een stuk stressvoller en drukker dan normaal, kom tot dit besef en zoek de rust op in je adem en je hoofd. Denk terug aan de ene fijne ademhalingsoefening en ga hier even mee zitten.

Daarnaast helpt een regelmatige beoefening van yoga het automatiseren van dit proces van bewustwording, het leren kennen van jezelf. Heb je geen tijd om te zitten? Denk dan aan yogaposes zoals Warrior 2, een zeer fysieke pose voor het hele lichaam, waarin je tevens leert ontspannen te zijn. Ook al ben je aan het hollen en vliegen, dit wil niet zeggen dat je de adem in moet houden of het voorhoofd ook aan moet spannen. Je rent en vliegt even hard (misschien nog wel harder) als je niet vergeet te ademen en/of gezicht, nek en schouders ontspant.

Ikzelf houd de adem vaak in tijdens het afwassen. Niet mijn favoriete bezigheid en ik wil dit dan ook zo snel afkrijgen dat ik amper ademhaal. Toen iemand in mijn buurt me hier een keer op wees ben ik hier een stuk meer op gaan letten. De afwas gaat even hard als ik hem ontspannen doe. Weer wat geleerd! Een moeilijke yogahouding duurt net zo lang als je probeert erin te berusten als wanneer je vol ongeduld wacht tot je van de docent eruit mag komen. Dit geldt ook voor de minder leuke dingen in het leven waar je niet onderuit kan, oefen en automatiseer dit gevoel van berusting alvast in bijvoorbeeld een uitdagende heupopener.

foto gemaakt bij Yoga den Oever in Gemonde

Heeft de yoga-traditie dan toch gelijk? 
Uiteraard mag je naar de yogales komen voor een fantastische work-out, maar yoga biedt nog zoveel meer! Tijdens dit drukke Westerse leven is het heerlijke om even alleen maar te zijn, minstens een uur per week te reserveren voor onszelf. Je hoeft dit echter niet te beperken tot 1 yogales, dit mogen er meer zijn of nog beter: ruim buiten yoga om tijd in voor jezelf. Gun lichaam en geest heerlijke momenten van Il Dolce Far Niente (vertaling: de kunst van het nietsdoen). Je lichaam, je geest, je hersenen, je fysieke hart, je ademhaling, all of the above lusten deze momentjes voor jezelf rauw! De yogamat is een prachtige manier om met yoga te beginnen, maar neem deze balans tussen lichaam en geest ook van de mat af en start jouw Yoga Lifestyle vandaag nog. 🙂 <3

Ik ben altijd benieuwd wat jij denkt, dus laat vooral een berichtje achter onder aan de pagina! 🙂

Liefs, 
Annika


Zoeken:

Laatste nieuws:

Yogaboetiek wordt Mamaboetiek

Geheel in stilte ging afgelopen 1 oktober 2022 de(...)

The Stories of the Psoas part 1

Once upon a time, there was a very mysterious(...)

The Benefits of Meditation

Surprisingly, the simple minor exercise of closing one’s eyes(...)

Hip-openers: Love and Hate with Fiery Passion

Hip openers, you love or loathe them. For example(...)

What is Vinyasa Yoga (except for a lot of fun!)

Vinyasa Flow Yoga has originated from the most traditional and(...)

An Indian Yoga Teacher Training Experience

Where do I start, this intensive 200 hour Yoga(...)

De betekenis van Ohm

OM, of eigenlijk AUM, is een zeer krachtige mantra.(...)

Wat is Yang Yoga?

Wat is Yang Yoga? Yang Yoga is een term(...)

Waarom yoga buiten net ietsje beter is

De zomer is aangebroken! Zwoele zomeravonden, terrasjes, eindeloze dagen…(...)

Fotoreportage: Yoga in ‘t Wild

Zaterdag 9 juli 2016 Wat een prachtige zomermiddag om(...)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0