Hallo gevoelsleven!

Een gezond gevoelsleven kan door het (energetisch) lichaam stromen zonder blokkades tegen te komen. Emoties komen,  maar kunnen ook weer gaan. Als emoties, gevoelens, erkent worden, dan kunnen ze tevens verwerkt worden. Wanneer je een gezond gevoelsleven hebt, komen emoties (vooral de negatieve) ook niet vast te zitten. Dit gedeelte is wellicht goed voor te stellen, maar dit reikt verder… Het energetisch lichaam beïnvloedt ook je interactie met andere mensen. Zij beïnvloeden jou met hun energie en andersom. 

Een beetje Freudiaans…

Wanneer je een goed gesprek hebt met iemand, waarbij hij/zij goed luistert (of jijzelf) en probeert op jouw golflengte te komen kun je tevens emotionele blokkades opheffen. Het scheelt enorm wanneer je niet alleen maar aardig probeert te zijn als iemand ergens mee zit, maar je je echt verplaatst in deze persoon. Deze manier van denken is totaal anders dan de Freudiaanse manier van psycho-analytisch denken, welke de mens vooral als een eiland zag. Een op zichzelf staand individu. In het Freudiaanse denken heeft men een gezond gevoelsleven wanneer men natuurlijke impulsen weet te onderdrukken, zoals seksuele behoeften en het uiten van agressie. Dit is bizar naar mijn mening, je hebt in je eentje geen controle over de natuur. Deze gedachte over de mens als op zichzelf staand komt voort uit de Verlichting, waar de mens steeds meer als individu werd gezien. Uiteraard fantastisch, maar dat wil niet zeggen dat we niets met elkaar van doen hebben. Dat we elkaars gevoelsleven (of energievelden) niet beïnvloeden.

Freud raakte bijna de juiste snaar met zijn ‘talking cure’, waarbij hij ervan overtuigd is dat praten met anderen, iemand die wil luisteren hoe je je voelt, de sleutel is voor het opheffen van emotionele blokkades. Helaas lost hij vervolgens deze losgekomen gevoelens op met methodes om deze behoeften te willen controleren en beheersen, ze te onderdrukken eigenlijk. Freud faalde in het op dezelfde golflengte komen als zijn patiënten, waardoor werkelijke gevoelens alsnog niet erkent en verwerkt werden.  Een ongezond energetisch werd in stand gehouden. Op een zeker niveau had Freud uiteraard gelijk, de primitieve Zelf wordt bewust en onbewust gereguleerd, dit gebeurt in de prefrontale cortex aan de voorzijde van het brein. Dit gedeelte van de hersenen zorgt ervoor dat we een afweging maken voor we reageren op iets. De prefrontale cortex bekijkt per situatie welke reactie gepast is, welk gedrag gewenst is en wat voor invloed dit heeft (et cetera). Je prefrontale cortex laten spreken is sociaal gezien gezond en menselijk, maar dit wil niet zeggen dat je je gevoelens moet wegdrukken. Het niet onmiddellijk verheffen van je stem, wil niet zeggen dat je niet verontwaardigd bent.

Tijdens de yogales…

Tijdens de yogales vraag ik vaak de deelnemers om hun gevoelens te observeren, maar hier geen oordeel over te vellen. Erken je gevoelens, ook de negatieve en je bent al halverwege. Gevoelens kun je niet wegcijferen, ook al zijn ze niet tastbaar. Het erkennen van (negatieve) emoties kun je gebruiken als gids in je sociale interacties. Ten eerste breng je zo jezelf weer in balans en ten tweede kun je met deze kennis de balans tussen jezelf en je sociale omgeving herstellen. Je kunt het verkennen van gedachten toepassen tijdens je meditatie, aan het begin van je yogales, dan kun je me een opgeruimd hoofd de rest van de les volgen. Mocht dit niet in een keer lukken, maak je vooral geen zorgen, gebruik elke uitademing om los te laten en/of om even helemaal nergens aan te denken. Geniet van de rust en ontspanning die de yogales je biedt en als dit de spanning in je lijf niet wegneemt, dan is er altijd nog een eindmeditatie en Savasana. Maar maak je vooral geen zorgen, loslaten is de sleutel en je zorgen maken over zorgen maken is natuurlijk het tegenovergestelde van loslaten.

Een gezond gevoelsleven wordt ook beïnvloed door…

  • Regelmatig bewegen maakt neurochemicaliën aan in het lichaam die helpen de chemische balans te herstellen. Een bewezen effectieve antidepressiva.
  • Massage kan stress-hormonen reduceren (dit valt ook onder interactie met anderen).
  • Meditatie, een natuurlijke tranquilizer reduceert cortisol in de hersenen. Lees hiermeer over de fantastische gezondheidsvoordelen van regelmatig mediteren.
  • Een gezond dieet heeft effect op neurotransmitters. Voedsel beïnvloedt lichaam EN geest. Lage Omega-3 waarden worden gelinkt aan depressie. Essentiële voedingsstoffen in het centrale zenuwstelsel zijn super belangrijk, niet alleen om depressie tegen te gaan, maar ook om irritatie en asociaal gedrag tegen te gaan. Omega 3 vind je in vette vis, zoals markeel, zalm, haring, tonijn en forel. Vegetariërs geen zorgen, essentiële Omega-3 vetzuren zitten ook in de tropische vrucht papaja, in groen bladgroenten, peulvruchten (bijv. linzen en bruine bonen), walnootolie, koolzaadolie, noten en zaden.
  • Genoeg slaap, rust en ontspanning. Dit vind je door een goed slaapritme aan te houden en tijd voor jezelf te nemen. Regelmatig yoga beoefenen kan een grote rol spelen. 😉 😛

Notitie: lekker in je vel zitten is gekoppeld aan alle bovenstaande punten, niet slechts eentje. Uiteraard is dit iedere dag weer work in process, dat maakt het leven zo interessant. Wees je bewust, sta stil van het ‘huis’ waar je je hele leven nog mee wilt doen. Je kan dit beïnvloeden door jezelf te leren kennen, niet voorbij te gaan aan emoties en behoeften (geestelijk en lichamelijk). Anderen beïnvloeden ook je staat van zijn. Voel je dat dit niet balans is, bekijk dan je opties en neem eventueel een stapje terug. Mensen om je heen beïnvloeden jou, maar jij hen ook. Zorg dus goed voor jezelf, dat is ook goed voor je omgeving.


Zoeken:

Laatste nieuws:

Yogaboetiek wordt Mamaboetiek

Geheel in stilte ging afgelopen 1 oktober 2022 de(...)

The Stories of the Psoas part 1

Once upon a time, there was a very mysterious(...)

The Benefits of Meditation

Surprisingly, the simple minor exercise of closing one’s eyes(...)

Hip-openers: Love and Hate with Fiery Passion

Hip openers, you love or loathe them. For example(...)

What is Vinyasa Yoga (except for a lot of fun!)

Vinyasa Flow Yoga has originated from the most traditional and(...)

An Indian Yoga Teacher Training Experience

Where do I start, this intensive 200 hour Yoga(...)

De betekenis van Ohm

OM, of eigenlijk AUM, is een zeer krachtige mantra.(...)

Wat is Yang Yoga?

Wat is Yang Yoga? Yang Yoga is een term(...)

Waarom yoga buiten net ietsje beter is

De zomer is aangebroken! Zwoele zomeravonden, terrasjes, eindeloze dagen…(...)

Fotoreportage: Yoga in ‘t Wild

Zaterdag 9 juli 2016 Wat een prachtige zomermiddag om(...)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0