Slapen met je baby. Voordelen en nadelen.

Samen slapen met je baby slapen? Ja of nee?

Voor sommige moeders voelt het heel onnatuurlijk, na negen maanden in je buik dat lieve kindje opeens in zijn eigen bedje leggen. Ik merk om mij heen dat er veel te doen is op het gebied samen slapen met je baby. Is dit nu wel of niet veilig? Er zijn veel tegenstrijdigheden op dit gebied, vandaar dat ik graag onderstaande informatie met jullie deel.

Is samen slapen met je kindje veilig?

Dit is denk ik de eerste vraag die in je opkomt als je overweegt om samen te gaan slapen met je baby. Daarnaast, wat wordt bedoeld met slapen met je baby? Samen in een bed, of in een co-sleeper naast het bed? Hieronder tips om veilig te slapen met je baby:

  • Zorg ervoor dat je in een ruim bed ligt, met een niet te zacht matras en geen ruimte tussen hoofdbord en bed en/of tussen de matrassen van jou en je partner
  • Slaap nooit samen met je baby als je medicijnen gebruikt of gedronken hebt, je voelt je baby dan minder goed aan
  • Broertjes, zusjes of andere verzorgers kunnen beter niet samen slapen met je baby, zij voelen je kindje minder goed aan dan jij of je partner.
  • Val niet samen in slaap in een grote stoel met zachte kussens waar je baby per ongeluk in weg kan zakken

Daarnaast komt SIDS Griezelig genoeg ook wel eens voor: ‘Sudden Infant Death Syndrome’. Dit betekent dat je baby zonder verklaarbare reden niet meer uit zichzelf wakker wordt, ook wel wiegendood genoemd. Tot op heden is niet bewezen dat samen slapen zorgt voor ‘wiegendood’.  SIDS is daarnaast ook nog steeds een mysterieus fenomeen. Er is eigenlijk geen verklaring voor waarom sommige baby’s zichzelf niet wakker kunnen maken. Het is namelijk een heel natuurlijke reactie om juist wakker te worden als ademen wat minder goed zou gaan.
Goed om te weten: wiegendood komt het minste voor in Aziatische landen, waar het heel natuurlijk wordt gevonden om samen met je baby te slapen. In Japan is het bijvoorbeeld heel normaal om samen met je baby te slapen. Daarnaast is het in de Japanse samenleving ook heel gebruikelijk om ook tijdens uitstapjes met het hele gezin samen op de hotelkamer te slapen bijvoorbeeld. Op dat moment maken Japanners er een grote logeerpartij van met verschillende futons (Japanse stijl) bij elkaar op de grond.

Samen slapen met je baby, een bijzonder tijd.

Wanneer je samen met je baby slaapt kun je hetzelfde slaapritme gaan krijgen, dit is een van de voordelen. Het is dan alsof jullie buiten de buik nog steeds een zijn, een soort van synchroon lopen! De ene keer ben jij als mama iets eerder wakker, de andere keer word je wellicht wakker terwijl je in twee slaperige – maar al eerder – wakkere oogjes kijkt. Vooral in het begin maakte dit nachtvoeden ook een stuk makkelijker en aangenamer. Niemand hoefde zijn warme bed uit. Er wordt ook gezegd dat zo heerlijk veel samen zijn erg belangrijk is voor de hechting tussen jou en je baby. Dit geeft je kind een hele mooie goede start in het leven.

Samen slapen geeft je kindje trouwens nog veel meer! Zo leert je baby namelijk ook om te reageren op de reacties van anderen, bewust en onbewust. Samen slapen is goed voor de ontwikkeling van je kindje. Al sinds je kindje in jouw buik zit is hij of zij afhankelijk van wat jij hem of haar meegeeft. Hoe je in je in je vel zit, wat je eet, dit is allemaal van invloed op hoe je baby zich later ontwikkelt. Na de geboorte is dit net zo; je baby is afhankelijk van de aandacht, de reacties, die jij als mama geeft. Deze stimulans, heeft je kindje van jou nodig om zich goed te ontwikkelen. Hechting begint al vroeg in je buik, maar is ook erg belangrijk als je baby zich opeens in de wijde wereld bevindt. In bed geef je dit dus nog meer de aandacht.

Overweeg je samen te slapen en wil je nog wat meer hierover lezen? Grijp dan naar deze twee boeken: The Baby Sleep Book and SIDS: A Parent’s Guide to Understanding en Preventing Sudden Infant Death Syndrome. De auteur van deze boeken is Dr. William Sears, vader van 8 (!!!!!) kinderen en een expert op dit gebied.

Redenen om niet samen met de baby te slapen:

  • Je voelt je hier niet prettig bij
  • Je merkt dat je niet synchroon gaat lopen met je baby en je wordt er doodmoe van. Soms is het juist beter voor beide dat de baby een heerlijk eigen bedje heeft, als dit ervoor zorgt dat je met meer energie goed voor je kindje kan zorgen als jullie beiden wakker zijn.
  • Je gebruikt medicijnen of drinkt graag een wijntje (of je partner)
  • Je bent een enorm vaste slaper
  • Het bed is niet geschikt voor samen slapen (zie boven)

De tussenoplossing:

Een mooie oplossing kan een co-sleeper zijn. Je baby ligt nog wel binnen handbereik en je kan met je arm nog steeds zijn/haar handje of voetje aanraken en makkelijk de baby pakket als het tijd is om te voeden. Een co-sleeper kan open aan een kant, zodat het bedje aan jouw bed kan worden geschoven.

Mijn advies samen slapen met je baby: 
Er zijn enorm veel voordelen wat betreft samen slapen met je baby, maar laat je niet te veel beïnvloeden door de sterke meningen van anderen. Soms is het heel fijn om samen te slapen, soms is het juist heel erg oké als jij en de baby de ruimte hebben. Dit artikel is pro-samen slapen, maar ik raad je aan om ook juist artikelen (geen sensatieblogs of opgeblazen Facebookberichten) te lezen die bijvoorbeeld de nadelen noemen. Maak vervolgens je eigen keuze hierover.


Zoeken:

Laatste nieuws:

Yogaboetiek wordt Mamaboetiek

Geheel in stilte ging afgelopen 1 oktober 2022 de(...)

The Stories of the Psoas part 1

Once upon a time, there was a very mysterious(...)

The Benefits of Meditation

Surprisingly, the simple minor exercise of closing one’s eyes(...)

Hip-openers: Love and Hate with Fiery Passion

Hip openers, you love or loathe them. For example(...)

What is Vinyasa Yoga (except for a lot of fun!)

Vinyasa Flow Yoga has originated from the most traditional and(...)

An Indian Yoga Teacher Training Experience

Where do I start, this intensive 200 hour Yoga(...)

De betekenis van Ohm

OM, of eigenlijk AUM, is een zeer krachtige mantra.(...)

Wat is Yang Yoga?

Wat is Yang Yoga? Yang Yoga is een term(...)

Waarom yoga buiten net ietsje beter is

De zomer is aangebroken! Zwoele zomeravonden, terrasjes, eindeloze dagen…(...)

Fotoreportage: Yoga in ‘t Wild

Zaterdag 9 juli 2016 Wat een prachtige zomermiddag om(...)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0