Zwanger en vliegen

Hoe zit het ook alweer met zwanger en vliegen? De ene vriendin zegt dit, de andere zegt dat. En oh ja, we kennen bijna allemaal via via wel iemand die alsnog geweigerd werd bij de gate. “Dat meen je niet…” Als je zwanger bent mag je wel degelijk vliegen, maar tot een bepaald aantal weken. Zwanger en vliegen, er zijn echter wel een paar dingetjes waar je aan mag denken:

Zwanger en vliegen: hoe zit het?!

  • Na 36 weken zal nagenoeg elke vliegtuigmaatschappij je weigeren
  • Bij een meerling ligt deze grens bij 34 weken
  • Na 28 weken vragen de vliegtuigmaatschappijen een zwangerschapsverklaring; hieraan staat of je fit genoeg bent bevonden om te vliegen en ook je uitgerekende datum wordt hierop vermeld
  • Zorg dat je altijd meldt bij de vliegtuigmaatschappij dat je zwanger bent, ook onder de 28 weken
  • Als je een gecompliceerde zwangerschap hebt: bespreek je aankomende trip met je verloskundige of arts. Ook als dit niet zo is, zodat je zeker weet dat het verstandig is voor jou persoonlijk om te vliegen.

Luchtdruk et cetera, is het wel gezond voor je om te vliegen als je zwanger bent?

In een vliegtuig heb je te maken met een luchtdruk die anders is dan op de grond. Denk maar aan je ploppende oren bijvoorbeeld. Deze luchtdruk heeft geen effect op de baarmoeder gelukkig (omdat deze niet met de buitenlucht in contact staat), hier hoef je in ieder geval niet bang voor te zijn.

Straling en zwangerschap:

Je mag door een veiligheidsscan als je zwanger bent. Waar je wel voor uit moet kijken is de full body scan, deze bevatten röntgenstraling. Probeer deze te vermijden.

Kosmische straling, hoog in de lucht, kan ook schadelijk zijn voor je ongeboren baby’tje. Als je een enkele keer vliegt is dit niet erg en kun je gewoon nog op ‘Babymoon’ met het vliegtuig. Stewardessen of pilotes hebben echter speciale arbo-voorwaarden, omdat zij frequent vliegen.

Trombose door vliegen: 

Eigenlijk iedereen die een lange vliegreis maakt heeft kans op een trombosebeen. Ben je zwanger, dan is deze kans verhoogt door de zwangerschapshormonen. Zorg ervoor dat je de gehele vliegreis goed drinkt en vaak de benen strekt. Je kunt ook rekoefeningen doen terwijl je zit, bijvoorbeeld de enkels draaien, de tenen punten en naar je toehalen en het ook onderbeen ontspannen beide kanten op roteren om ook het kniegewricht soepel te houden. Tip: alle oefeningen die we doen om de gewrichten soepel te maken aan het begin van de les zwangerschapsyoga zijn makkelijke oefeningen om in het vliegtuig te herhalen!

Wanneer kun je het beste vliegen als je zwanger bent:

In principe mag je vliegen tot 36 weken, of je dit comfortabel vindt, of een fijn idee, is aan jezelf. Het tweede trimester is bij uitstek een goed trimester, omdat je dan vaak wat betreft energie nog/of weer in een opwaartse spiraal zit, de ochtendmisselijkheid (hopelijk) en extra vermoeidheid achterwege is. Daarnaast zit de buik dan toch vaak nog wat minder in de weg. Ook dit is natuurlijk persoonlijk, want het kan best zijn dat jij in het tweede trimester ook niet echt meer zit te wachten op een lange vliegreis. Denk hier dus goed over na voor je uit enthousiasme toch nog even een vlucht naar …… (vul zelf in… ) boekt.

Liefs!


Zoeken:

Laatste nieuws:

Yogaboetiek wordt Mamaboetiek

Geheel in stilte ging afgelopen 1 oktober 2022 de(...)

The Stories of the Psoas part 1

Once upon a time, there was a very mysterious(...)

The Benefits of Meditation

Surprisingly, the simple minor exercise of closing one’s eyes(...)

Hip-openers: Love and Hate with Fiery Passion

Hip openers, you love or loathe them. For example(...)

What is Vinyasa Yoga (except for a lot of fun!)

Vinyasa Flow Yoga has originated from the most traditional and(...)

An Indian Yoga Teacher Training Experience

Where do I start, this intensive 200 hour Yoga(...)

De betekenis van Ohm

OM, of eigenlijk AUM, is een zeer krachtige mantra.(...)

Wat is Yang Yoga?

Wat is Yang Yoga? Yang Yoga is een term(...)

Waarom yoga buiten net ietsje beter is

De zomer is aangebroken! Zwoele zomeravonden, terrasjes, eindeloze dagen…(...)

Fotoreportage: Yoga in ‘t Wild

Zaterdag 9 juli 2016 Wat een prachtige zomermiddag om(...)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0