Zwangerschapskwaaltjes: van harde buiken tot lekkende borsten

De ene zwangerschap is de andere niet en de ene vrouw is de andere niet. Sommigen kunnen hieronder alles ‘vrolijk’ afvinken, anderen komen er beter vanaf. Het hoort er allemaal bij, net als de nodige tips gelukkig!

Tijdens de lessen zwangerschapsyoga in Den Bosch en zwangerschapsyoga in Waalwijk merk ik dat sommige zwangerschapsongemakken pas herkend worden als men de mede-mama’s erover hoort. Of opeens blijkt iemand waarmee het ‘wel goed gaat’ eigenlijk enorme last van maagzuur te hebben. Sommigen hebben de pech van heel veel last te hebben. Voor al deze mama’s to be en al deze verschillende zwangerschappen heb ik onderstaande zwangerschapsblog gelanceerd!

Ook een zwangerschapskwaaltje: mama’s to be die denken dat ze over zwangerschapskwaaltjes niet mogen zeuren. 😉 Verhelp dit kwaaltje door je gedachten te delen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschapsyoga. Zeker omringt door andere zwangeren is het juist hartstikke fijn te kunnen delen en tips uit te wisselen. Ook is het een opluchting om te merken dat je niet de enige bent. Je hoeft deze kwaaltjes niet weg te wuiven.

Harde buiken

Al vroeg in de zwangerschap kun je harde buiken ervaren. ‘Harde buiken’ zijn onwillekeurige samentrekkingen van de baarmoeder die op kunnen spelen bij plotselingen bewegingen of zijn het teken dat je te druk bent. Vanaf 37 weken kunnen harde buiken nog regelmatiger voorkomen en ook langer aanhouden. Daarvoor is het advies om een warm bad te nemen, even te gaan liggen en dus in ieder geval je rust te nemen.

Maagzuur

Door de groeiende buik kan maagzuur opspelen. Mooie hartopeners zoals we tijdens de zwangerschapsyoga beoefenen geven meer ruimte en voorkomt deze reden voor maagzuur. Wanneer je baby meer indaalt en de druk van de buik bij de slokdarm afneemt kan ook je last van maagzuur afnemen. De tweede reden voor maagzuur is dat je hormonen de spier van de slokdarm verzwakken. Vermijdt in dit geval pittig en gekruid eten en teveel koffie en thee. Advies: melk- en melkproducten binden het maagzuur. Deze tweede vorm van maagzuur kan al in het eerste trimester voorkomen.

Ochtendmisselijkheid

Ochtendmisselijkheid, of de-hele-dag-misselijkheid. Het is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal in het eerste trimester van je zwangerschap. Als je geluk hebt, heb je hier geen last van, als je pech hebt zit je hier ook in het tweede trimester mee. Iedere zwangerschap is anders en dat is een feit. Wel kun je een en ander proberen te doen aan deze zogehete ochtendmisselijkheid! Advies: gemberpillen van de drogist of natuurvoedingswinkel. Verse gember in je thee mag natuurlijk ook. Is jouw ochtendmisselijkheid echt in de ochtend? Sta niet te snel op en ontbijt licht. Is jouw misselijkheid de hele dag? Eet licht en kleine beetje over de dag verspreidt. Een Sea Bracelet of misselijkheidsarmbandje van de drogist wil ook nog weleens helpen.

Bandenpijn

Deze pijn voel je bij de liezen of bij je schaambeen. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door de groeiende buik tussen de 20e en 30e week van de zwangerschap. Tijdens deze heftige groeiperiode staat er veel spanning op de banden die de baarmoeder op haar plaats houden. Tijdens de zwangerschapsyoga doen we oefeningen om de banden elastisch te maken. Niet te strak, maar ook niet te slap (i.v.m. de spanning die erop komt te staan). Je kunt thuis regelmatig de buikspieren kort aanspannen als oefening en erover denken positiekleding te kopen met een steunband erin. Warmte ontspant, dus ook bij dit zwangerschapskwaaltje raad ik een warm bad of een kruik/kersenpittenzak aan.

Bekkenpijn

Bekkenpijn is aan de ene kant een mysterieuze kwaal, aan de andere kant een hele logische zwangerschapskwaal. Mysterieus omdat het zomaar zo kan zijn dat je hier bij de eerste zwangerschap wel last van hebt en tijdens een tweede zwangerschap niet. Het is nog steeds ook enigszins een mysterie waarom de ene vrouw er wel last van krijgt en de ander niet. Wel heb je meer kans als ‘couchpotato’ of juist als je extreem sportief bent. Daarnaast is het wijs om vanaf het eerste trimester onmiddellijk zorg te dragen voor een stabiele bekkenbodem. Geen gekke bewegingen (op het keukenblok klimmen om bij de bovenste plank te kunnen, diepe heupopeners tijdens je reguliere yogales, zwaar tillen of heel wijd in kleermakerszit zitten bv.) bijvoorbeeld en oefeningen voor een stabiele elastische bekkenbodem tijdens de zwangerschapsyoga. Neem deze vooral ook mee naar huis.

Hoe herken je bekkenbodempijn: pijn van je schaambeen, stuitje, SI-gewricht of uitstraling naar de benen. Je kunt het voelen bijvoorbeeld tijdens het draaien in bed of wanneer je de trap op- en afloopt. Vaak zijn deze klachten na de bevalling helemaal verdwenen. Hormonen verweken het kraakbeen tussen de gewrichten, om ruimte te maken voor de baby tijdens de bevalling, waardoor je extra op bekken mag letten tijdens de zwangerschap. Heb jij last van bovenstaande klachten? Zorg voor zoveel mogelijk symmetrie! Naast de zojuist genoemde tips kan ik ook noemen: niet met de benen over elkaar (dit voor a-symmetrie),  traplopen voet voor voet, niet te grote stappen en slapen met bijvoorbeeld je voedingskussen onder je bovenste knie of een kussentje tussen de knieën.

Heb je steeds bekkenpijn de dagen na je kickboxlessen, je work-out in de sportschool of de Bodypump? Overweeg deze lessen dan na de zwangerschap weer op te pakken en het voor nu rustig aan te doen. Je hoofd is hier wellicht nog niet klaar voor, je zwangere lichaam blijkbaar wel! Houdt de pijn aan of wordt deze erger? Neem vooral een bekkenspecialist in de arm. Je hoeft hiervoor geen verwijzing van de huisarts te hebben. Een fysiotherapeut die hierin gespecialiseerd is doet vaak wonderen!

Moe!

Misschien roep je al “jaaa” bij het horen van het woord ‘moe’. Tijdens het eerste trimester ben je vooral heel erg moe door de veranderingen die plaats vinden in je lichaam. Vooral irritant als je niemand nog iets wilt vertellen over je zwangerschap – bijvoorbeeld je baas – maar je je wel voelt alsof er een vrachtwagen over je heen is gedenderd. Deze vermoeidheid wordt veroorzaakt door het lichaam die zich aanpast aan de veranderingen in het lichaam, hier hoef je dus nog helemaal geen zichtbare buik voor te hebben. Neem je rust, al is dat dan stiekem. De enige oplossing is rust! Tijdens de vorderende zwangerschap geldt eigenlijk hetzelfde advies, als de buik groter en zwaarder wordt. Neem eventueel extra vitaminen en zoek je rust op. Je creeërt een nieuw leven, je hoeft niet van jezelf te verwachten dat je blijft functioneren zoals je pre-zwangerschap deed.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking tijdens je zwangerschap is vaak een andere ervaring dan normaal gesproken. Je kunt vage buikpijn hebben en in slechts kleine beetje plassen. Bloed en pijn blijft eigenlijk altijd uit, waardoor je jezelf extra goed in de gaten moet houden om dit zwangerschapskwaaltje te herkennen. Drink ook preventief cranberrysap en slik meer vitamine C (sowieso een aanrader). Vitamine C houdt de urine zuur, waardoor een blaasontsteking minder kans heeft.

Lekkende borsten

Jawel daar is ie: lekkende borsten! Naarmate je zwangerschap vordert kun je hier last van krijgen. Het borstweefsel bereidt zich voor op borstvoeding. Maak je hierom geen zorgen. Het vocht dat uit de tepels komt is lichtgeel en niet schadelijk. Mocht dit een andere kleur hebben of vertrouw je het niet, neem dan contact op met de huisarts.

Hartkloppingen

Een kwaaltje dat regelmatig voor kan komen tijdens je zwangerschap. Het hart werkt zo’n 40% harder dan wanneer je niet zwanger bent (dus bijna de helft meer!) en is zelfs in grootte gegroeid. Nadat de baby geboren is gaat ook het hart weer terug naar zijn oorspronkelijke grootte en zijn werk voor slechts 1 persoon. Als je geen hartpatiënt bent kan je hart dit prima aan, maar af en toe kun je een paar extra hartslagen ervaren. Maak je hierover geen zorgen. Ga even rustig zitten en wacht tot het weer wegzakt.

Dikke enkels en gewrichten (oedeem)

Een lichte vorm van oedeem is normaal in de zwangerschap, zeker tijdens warme dagen. Je enkels bijvoorbeeld kunnen dan flink dik worden. Zolang je bloeddruk normaal is, kan dit geen kwaad. Benen omhoog leggen, op een stoel of wanneer je in bed ligt, kan helpen. Dit bevordert de afvoer van vocht. Voorzichtig rondjes draaien met enkels en polsen, zoals tijdens de les, helpt ook. Weet je al dat je hier aanleg voor hebt? Je kunt ook een accupuncturist bezoeken voor de klachten opspelen, deze kan vaak helpen oedeem te voorkomen.

Vaginale afscheiding

Is de afscheiding dun en wit, dan is dit normaal. Indien de afscheiding jeukt, ruikt of een donkere kleur heeft, neem dan contact op met je huisarts. Mogelijk heb je een schimmelinfectie die gemakkelijk op te lossen is. Draag zo min mogelijk strings en vooral katoenen ondergoed. Was niet met zeep. Dit zijn de tips die eigenlijk ook bij deze klacht buiten je zwangerschap om gelden.

Spataders

Heb je normaal gesproken geen last van spataders? Spataders tijdens de zwangerschap zijn geen uitzondering. Door de druk in de bekken is er een minder goede doorbloeding van het bloed uit de benen en hierdoor kunnen spataders ontstaan. Spataders kunnen ontstaan onder invloed van hormonen. Net zoals bij oedeem is het wijs om je benen omhoog te leggen, op een stoel of in bed, en er bestaan spatadermassages. Speciaal voor de zwangerschap kun je ook steunkousen laten aanmeten, dit maakt ook een wereld van verschil.


Zoeken:

Laatste nieuws:

Yogaboetiek wordt Mamaboetiek

Geheel in stilte ging afgelopen 1 oktober 2022 de(...)

The Stories of the Psoas part 1

Once upon a time, there was a very mysterious(...)

The Benefits of Meditation

Surprisingly, the simple minor exercise of closing one’s eyes(...)

Hip-openers: Love and Hate with Fiery Passion

Hip openers, you love or loathe them. For example(...)

What is Vinyasa Yoga (except for a lot of fun!)

Vinyasa Flow Yoga has originated from the most traditional and(...)

An Indian Yoga Teacher Training Experience

Where do I start, this intensive 200 hour Yoga(...)

De betekenis van Ohm

OM, of eigenlijk AUM, is een zeer krachtige mantra.(...)

Wat is Yang Yoga?

Wat is Yang Yoga? Yang Yoga is een term(...)

Waarom yoga buiten net ietsje beter is

De zomer is aangebroken! Zwoele zomeravonden, terrasjes, eindeloze dagen…(...)

Fotoreportage: Yoga in ‘t Wild

Zaterdag 9 juli 2016 Wat een prachtige zomermiddag om(...)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0