De betekenis van Ohm

OM, of eigenlijk AUM, is een zeer krachtige mantra. OM wordt in de Hindoestaanse cultuur gezien als het geluid, de vibratie en het bewustzijn van het universum. OM is overal om ons heen. Wanneer Indiase kinderen worden geboren, wordt het OM-teken op hun tong getekend. Al bij hun eerste geluid is OM bij hen en wanneer ze sterven, nemen ze wederom OM weer met zich mee. Symbolisch gezien draag je OM dus je hele leven met je mee.

De verschillende betekenissen van OM:

  1. Het geluid van alles
  2. Het geluid van het universum
  3. Het geluid der Creatie
  4. Het begin van al het leven

OM in Indiase tempel – “Ring the bell”
Ben je weleens in of nabij een Hindoestaanse tempel geweest? Bij de entree van iedere Hindoetempel hangt een grote bel, deze wordt geluid door de bezoekers wanneer zij de tempel betreden. Met deze bel wordt OM wederom de wijde wereld ingestuurd. OM is alles, maar OM is nog meer in Hindoetempel. Elke Hindoetempel heeft op zijn minst een bel boven de ingang hangen. Deze bellen hebben geen specifieke geluids- of toonhoogte, het geluid staat simpelweg voor hét pure geluid om de Hindoegoden te kunnen bereiken. Doordat OM als universele energie, een universeel geluid, wordt gezien, is deze energie nog krachtiger in deze tempels. De bellen die niet alleen bij de entree hangen, maar ook bij elke Hindoegod en op diverse plekken in de tempels, worden constant geluid, waardoor OM op deze plekken nog sterker is om ons heen.

Dit is wellicht mijn eigen interpretatie, maar ik maak ik hier ook uit op dat we dus met zijn allen bijdragen aan deze universele energie. We luiden de bel, we creëren OM en daarom zijn we ook verantwoordelijk voor onze eigen OM. Of: de positieve energie die we tot onszelf kunnen roepen of in onszelf kunnen vinden. OM is alles, dus ook wij zijn OM volgens het Hindoestaanse geloof. We zijn gemaakt van OM en kunnen dit in onszelf terug vinden. Het gaat hier niet om cultuur of religie, OM is voor iedereen en voor elk individu.

Yoga: OM als mantra:
OM kan gebruikt worden als mantra tijdens de yogales of wanneer je mediteert. Ga zitten in een comfortabele positie waarin je je ruggengraat recht kan houden, bijvoorbeeld kleermakerszit, op een meditatiekussen of met de billen op de hielen in Thunderboltposition. Sluit vervolgens je ogen, adem diep in door de neus en laat het woord OM tijdens de gehele uitademing vibreren. Herhaal dit een paar keer. De rechte rug is belangrijk omdat alleen dan de energie die je creëert met deze mantra langs alle chakra’s kan vibreren, van boven naar beneden. Er zijn diverse mantra’s die verschillende chakra’s aanspreken, OM vibreert langs elke chakra. Beoefende yogi’s maken dit geluid binnensmonds, of zelfs geluidloos. OM heeft niet alleen een spirituele betekenis, maar is ook wetenschappelijk te weerleggen. Door het laten klinken van OM, vibreert het geluid langs het zenuwstelsel / de ruggengraat. Spiritueel of wetenschappelijk, een portie OM is nooit verkeerd!

Tip: de mantra OM kan extra energie en dimensie geven wanneer je mediteert. Lees in dit artikel meer over hoe de gezondheid baat heeft bij regelmatig mediteren.


Zoeken:

Laatste nieuws:

Yogaboetiek wordt Mamaboetiek

Geheel in stilte ging afgelopen 1 oktober 2022 de(...)

The Stories of the Psoas part 1

Once upon a time, there was a very mysterious(...)

The Benefits of Meditation

Surprisingly, the simple minor exercise of closing one’s eyes(...)

Hip-openers: Love and Hate with Fiery Passion

Hip openers, you love or loathe them. For example(...)

What is Vinyasa Yoga (except for a lot of fun!)

Vinyasa Flow Yoga has originated from the most traditional and(...)

An Indian Yoga Teacher Training Experience

Where do I start, this intensive 200 hour Yoga(...)

Wat is Yang Yoga?

Wat is Yang Yoga? Yang Yoga is een term(...)

Waarom yoga buiten net ietsje beter is

De zomer is aangebroken! Zwoele zomeravonden, terrasjes, eindeloze dagen…(...)

Fotoreportage: Yoga in ‘t Wild

Zaterdag 9 juli 2016 Wat een prachtige zomermiddag om(...)

Hallo gevoelsleven!

Een gezond gevoelsleven kan door het (energetisch) lichaam stromen(...)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0