Wat is Yang Yoga?

Wat is Yang Yoga?

Yang Yoga is een term die niet heel erg vaak gebruikt wordt in de yogastudio. Poweryoga is een bekende yogavorm, Ashtanga komt voorbij op het rooster en ook steekt Vinyasa Flow vaak haar hoofd om de hoek. Yang Yoga is de overkoepelende term voor deze dynamische vormen van yoga. Yang Yoga staat voor het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen. De asana’s (yoga-oefeningen) die je tijdens een heerlijke les Yang Yoga voorbij ziet komen werken voornamelijk met het krachtig maken van de bovenliggende spieren. Je staat letterlijk steviger in je schoenen als je op regelmatige basis een Power- Ashtanga of Vinyasa yogales volgt. Vaak zijn lessen Yang Yoga ook iets sneller, alhoewel je toch ook behoorlijk hard werkt als je yogadocent je vraagt om iets langer in bijvoorbeeld ‘plankhouding’ (Uttihita Chaturanga Dandasana) te blijven dan gebruikelijk. 

Het verschil tussen Yang en Yin Yoga
In de meest eenvoudige zin kan Yin Yoga omschreven worden als het zusje van Yang Yoga. De vrouwelijke tegenhanger van de actieve ‘mannelijke’ Yang Yoga. Wat ik hiermee wil zeggen is dat de asana’s van Yang Yoga vooral draaien om het sterken van de bovenliggende spieren, het sterk maken van het lichaam en Yin Yoga zoekt juist de stilte op in de poses. Yin Yoga wil de spieren, en dan met name het omliggende tissueweefsel, losmaken en laat je op die manier lekkerder in je eigen vel zitten. Bij vormen van Yang Yoga kom je jezelf tegen in de poses die wat meer kracht en uithoudingsvermogen kosten, bij Ying Yoga is het de uitdaging rust te vinden wanneer je uitgedaagd wordt lang in een pose te blijven. Wat is Yin zonder Yang? Voor beide vormen van yoga is iets te zeggen. Idealiter luister je goed naar je lichaam en bekijk je per dag wat je lichaam nodig heeft. 🙂

Poweryoga sportschoolyoga?
Er is geen eenvoudig antwoord, aangezien westerse vormen van yoga inmiddels al zover verwijderd zijn van het traditionele begrip yoga. Verschillende vormen van yoga, naar verschillende behoeften. Een goede Poweryogales streeft tevens aandacht voor jezelf – lichaam en geest – na op de yogamat. Yoga is nooit een wedstrijd, dus het maakt niets uit wat degene naast je op de mat doet.

In het begin van de les richt je je op de stilte in jezelf, het aankomen op de yogamat. Deze rust probeer je vast te houden in de gehele les. Dit doe je vaak door middel van verschillende vormen van ademhaling, die zelfs bij een stoere Poweryogales een meditatieve uitwerking kunnen hebben. Na het opwarmen van de gewrichten wordt de Poweryogales langzaam iets zwaarder en krachtiger, met eventueel een mooie balanshouding en/of een inversie als hoogtepunt. Na dit hoogtepunt worden de houdingen weer afgebouwd (je zou dit cooling down kunnen noemen), met grondhoudingen. Vervolgens wordt uitgebreid de tijd genomen voor de laatste houding: Savasana. Savasane betekent ‘lijkhouding’, maar ik geef de voorkeur aan ‘eindontspanning’ als vertaling.;-)

Bij Hatha Yoga wordt dezelfde opbouw aangehouden: het aankomen op de mat, het langzaam opbouwen van de houding (statisch of in een flow) en het afbouwen door middel van een korte meditatie (optioneel) en vervolgens Savasana. Pranayama’s (ademhalingstechnieken) zijn ook bij Poweryoga niet uitgesloten. Een ademhalingsoefening kan ook bij Poweryoga helpen het lichaam te activeren voor alle mooie asana’s (yogahoudingen) die volgen of laten je juist tot rust komen na al het harde werken. Conclusie: ondanks dat een les Poweryoga zich ook focust op kracht en uithoudingsvermogen, vind je ook hier de traditionele aspecten van een ‘normale’ yogales.

Kom je uit Den Bosch of omgeving, dan nodig ik je graag uit een keertje kennis te komen maken met een les Poweryoga.

Liefs,
Annika


Zoeken:

Laatste nieuws:

Yogaboetiek wordt Mamaboetiek

Geheel in stilte ging afgelopen 1 oktober 2022 de(...)

The Stories of the Psoas part 1

Once upon a time, there was a very mysterious(...)

The Benefits of Meditation

Surprisingly, the simple minor exercise of closing one’s eyes(...)

Hip-openers: Love and Hate with Fiery Passion

Hip openers, you love or loathe them. For example(...)

What is Vinyasa Yoga (except for a lot of fun!)

Vinyasa Flow Yoga has originated from the most traditional and(...)

An Indian Yoga Teacher Training Experience

Where do I start, this intensive 200 hour Yoga(...)

De betekenis van Ohm

OM, of eigenlijk AUM, is een zeer krachtige mantra.(...)

Waarom yoga buiten net ietsje beter is

De zomer is aangebroken! Zwoele zomeravonden, terrasjes, eindeloze dagen…(...)

Fotoreportage: Yoga in ‘t Wild

Zaterdag 9 juli 2016 Wat een prachtige zomermiddag om(...)

Hallo gevoelsleven!

Een gezond gevoelsleven kan door het (energetisch) lichaam stromen(...)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0