Waarom yoga buiten net ietsje beter is

De zomer is aangebroken! Zwoele zomeravonden, terrasjes, eindeloze dagen… Je voelt dat de zon je net dat beetje extra energie geeft en dat de batterij net wat langer mee kan. Beoefen je reeds yoga, stap dan van de mat af en neem je practice mee naar buiten. Heb je nog niet eerder yoga gedaan, dan is dit een goede manier om te starten: de hele wereld om ons heen dient tijdens deze mooie dagen als yogamat. 

Wat is er bijzonder aan yoga in het wild?

De mens is niet gemaakt om alleen maar binnen te zitten. Tijdens de koude dagen remt ons lichaam ons vaak wat af, om tijdens de koude dagen krachten te sparen. Wanneer de dagen langer worden is het tijd om weer heerlijk van de wereld om ons heen te genieten. Tijdens yoga in de buitenlucht worden alle zintuigen geprikkeld, vogels die fluiten, honden die blaffen, lachende kinderen, het ritselen van de bladeren. Laat jezelf zakken in Chaturanga Dandasana (lage plank) en geniet van een paardebloem op ooghoogte, kijk over je schouder naar trage schapenwolkjes, vind je Dristi (focuspunt) in Vrksasana (boomhouding) in de prachtige knoest van een daadwerkelijke boom…. Je snapt mijn punt, yoga buiten voegt gewoonweg net wat meer toe.

Yoga buiten: gezondheidsvoordelen

  • Bewegen in de buitenlucht heeft een kalmerende werking op onze hersenen. Het is bewezen dat het stresshormoon cortisol vermindert wanneer de hersenen geprikkeld worden door de kleur groen en andere natuurlijk elementen die je buiten prikkelen.
  • Yoga zoekt een gezonde balans tussen spanning en ontspanning, maar beweging in de buitenlucht zorgt ervoor dat het lichaam spierspanningen nog eerder los kan laten.
  • Yoga buiten voelt minder als een sport of een uurtje werken aan jezelf. Yoga van je mat af en in de natuur voelt eerder aan als jezelf lekker laten gaan. Gooi je benen de lucht in, het is alsof je weer kind bent. En waarom ook niet? Kinderen zijn heerlijk bewegelijk, bijna altijd vrolijk en staan in al hun onschuld zoveel dichter bij zichzelf dan wij volwassenen. Ze bewegen door het leven op een natuurlijk ritme, zijn flexibel en lijken tonnen energie te hebben: vooral als ze de hele middag buiten zijn geweest.
  • Ademhaling beïnvloedt voor een enorm groot deel de aanmaak en het herstel van het kleinste deel van ons lichaam: onze cellen. Het spreekt dan ook bijna voor zich; hoe gezonder de lucht die je inademt, des te beter dit is voor je fysieke lichaam.
  • Een rustige en gezonde ademhaling in de buitenlucht werkt tevens meditatief. Je kan dit bereiken tijdens een heerlijke sessie yoga, een mooie wandeling door de natuur of een tochtje op de fiets.

Yoga buiten laat je mentale en fysieke lichaam ervaren hoe het is deel uit te maken van het natuurlijke ritme waar we allemaal deel van uit maken. Een makkelijkere manier om dicht bij jezelf te komen is er bijna niet.

Hierbij wil ik iedereen aanraden yoga buiten eens te proberen. Schrijf je in voor een lesje in de natuur van je favoriete docent of houd je yoga voor jezelf en beweeg of mediteer op een prachtig strand op vakantie of als je toevallig vroeger wakker bent dan de rest van je huishouden. Je kunt ook jezelf trakteren op een zonsopgang door de wekker bewust vroeger te zetten. Laat je me weten hoe het gegaan is? 🙂


Zoeken:

Laatste nieuws:

Yogaboetiek wordt Mamaboetiek

Geheel in stilte ging afgelopen 1 oktober 2022 de(...)

The Stories of the Psoas part 1

Once upon a time, there was a very mysterious(...)

The Benefits of Meditation

Surprisingly, the simple minor exercise of closing one’s eyes(...)

Hip-openers: Love and Hate with Fiery Passion

Hip openers, you love or loathe them. For example(...)

What is Vinyasa Yoga (except for a lot of fun!)

Vinyasa Flow Yoga has originated from the most traditional and(...)

An Indian Yoga Teacher Training Experience

Where do I start, this intensive 200 hour Yoga(...)

De betekenis van Ohm

OM, of eigenlijk AUM, is een zeer krachtige mantra.(...)

Wat is Yang Yoga?

Wat is Yang Yoga? Yang Yoga is een term(...)

Fotoreportage: Yoga in ‘t Wild

Zaterdag 9 juli 2016 Wat een prachtige zomermiddag om(...)

Hallo gevoelsleven!

Een gezond gevoelsleven kan door het (energetisch) lichaam stromen(...)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0