Of je nu wekelijks sportief een les Poweryoga bezoekt, je dubbelvouwt tijdens Ashtanga yoga of heerlijk afremt tijdens de Hatha Yoga, Shavasana is de belangrijkste yogapose in iedere les! Shavasana wordt ook wel de lijkhouding (lekker luguber) genoemd of omschreven als: “ga lekker liggen in de eindontspanning!” Tijdens de yogales zie ik studenten door krijgerhoudingen heen puffen, zweten in Vinyasa’s en mee aftellen in de boothouding. Maar de houding waar de meesten het meest moeite mee hebben: Shavasana, de eindontspanning!
Wiebelen, krabben en de benen de lucht in tijdens Shavasana
Wanneer men eindelijk rustig mag gaan liggen in Shavasana, gebeurt vaak het tegenovergestelde: getik met de vingers, even krabben, handen verleggen, voeten bewegen, et cetera. Ik heb zelfs een student gehad die tijdens Shavasana opeens recht overeind kwam zitten. Na de workshop gaf zij aan: ik kan gewoon niet stil blijven, ik vind dit zo moeilijk! Wekelijks heb ik ook een student die voor het einde van Shavasana over de rug rolt, de voeten omhoog gooit en bij de eerste gong van mijn klankschaal al direct zichzelf rechtop ‘gooit’. Gelukkig heb ik het nog niet meegemaakt dat iemand de les eerder verliet en Shavasana in zijn geheel overslag. Shavasana is de meest belangrijke pose in iedere yogales!
Wanneer men eindelijk rustig mag gaan liggen in Shavasana, gebeurt vaak het tegenovergestelde: getik met de vingers, even krabben, handen verleggen, voeten bewegen, et cetera. Ik heb zelfs een student gehad die tijdens Shavasana opeens recht overeind kwam zitten. Na de workshop gaf zij aan: ik kan gewoon niet stil blijven, ik vind dit zo moeilijk!
Hoe doe je Shavasana?
In de pose komen is het makkelijke gedeelte. Het is geen work-out, maar rustig liggen op de rug. Ben je zwanger, ga dan op de zij liggen en heb je last van kniëen of onderrug, leg dan een groot kussen of een opgerold matje onder je knieholtes. Als je eenmaal op de rug ligt, zorg dan dat de benen elkaar niet raken en dat de armen naast het lichaam liggen, met de handpalmen omhoog. Check of je hoofd en nek fijn aanvoelt, of je de schouders nog wat naar beneden kunt verleggen: het makkelijkste gedeelte van deze pose heb je nu gehad.
Waar is Shavasana goed voor?
De eindontspanning is geen lekker dutje. Door je lichaam compleet stil te houden en de gedachten leeg te houden komen we in Shavasana. Shavasana is dus niet zozeer alleen een fysieke uitdaging, het is tevens een mentale uitdaging. Tijdens Shavasana bevind je je tussen slapen en niet slapen in. Je gedachten dwalen niet af, maar je zakt ook niet in slaap.
Tijdens de fysieke yogahoudingen, komen afvalstoffen vrij. Dit is goed, door de bewegingen van je lichaam in de verschillende poses maak je deze los om deze vervolgens los te laten. Dit gebeurt tijdens Shavasana. Daarnaast trakteer je de hersenen door deze niet te prikkelen met beweging (als je bijvoorbeeld je vingers graag beweegt tijdens Shavasana worden de hersenen alsnog geprikkeld, probeer dus compleet stil te blijven liggen!).
Door lichaam EN geest stil te houden in deze houding, verminder je psychische effecten van stress. Na een succesvolle Shavasana voel je je als herboren, positiever en kalmer (en hierdoor scherper en meer gefocussed). Daarnaast voel je je extra lekker in je vel als je de yogales verlaat. Alle voordelen van yoga komen samen in Shavasana!
Mijn ervaring met Shavasana – nutteloos!
Toen ik net met yogalessen begon, vond ik Shavasana de allermoeilijkste pose, alhoewel ik toen nog niet doorhad dat dit een pose was. Ik genoot van alle gekke yogahoudingen, ik kon niet dubbel genoeg liggen. Zodra we bij de eindontspanning aankwamen baalde ik; moest ik weer liggen en nietsdoen! Vaak hield ik mijn ogen open (niet doen!) of besloot ik om dan maar een boodschappenlijstje te gaan maken- dan deed ik tenminste iets nuttigs. Ik begreep niet dat Shavasana misschien wel het meest nuttige, het meest gezonde/helende, was dat ik die dag zou doen. Inmiddels weet ik beter en neem ik de tijd om de controle voor 10 minuten Shavasana helemaal los te laten. De ene keer is mijn hoofd stiller dan de andere keer, de ene dag is de andere niet. Als ik merk dat het moeilijker is de knop om te zetten, dan vertel ik mezelf dat dit Shavasana precies is wat ik op dat moment nodig heb. Geniet dus na al die makkelijke/moeilijke/belangrijke fysieke poses ook van deze makkelijke/moeilijke/meest belangrijke yogapose: Shavasana!