Yoga en schrijven

Yoga en schrijven. Lijkt je dit een vreemde combinatie? Ik zal het je toelichten. Het bijhouden van een yogadagboek is een aanvulling op je yogalessen omdat het een vorm van Svādhyāya is: zelfstudie. Volgens Patanjali is er een achtvoudig pad van yoga. Nummer twee hiervan is Niyama, uitgelegd als pure gewoontes, gedrag en observatie.  Svādhyāya, is een van de vijf Niyama’s.

Svādhyāya: zelfstudie

Zelfstudie is een belangrijk onderdeel van je persoonlijke groei. Persoonlijke groei is niet mogelijk zonder zelfkennis en je stimuleert dit door bijvoorbeeld een yogadagboek bij te houden. Patanjali schrijft nergens over hoe het aanschaffen van een inspiratievol schrift bij de Hema hierbij helpt, maar niets maakt de dingen zo duidelijk als je gedachten ordenen op papier. Jezelf leren kennen zoals je bent, leidt tevens tot Santosa. Berusten bij wie je bent, waardoor je anderen ook laat zijn wie zij zijn. Je streeft niet constant naar wat er buiten je bereik ligt, maar werkt aan wat er binnen(-in) je bereik is.

Het effect van een yogadagboek:

Een yogadagboek heb je om het verloop van je yogapractice in te noteren. Ben je tevreden met de les die je gevolgd hebt? Schrijf het op. Zat je vandaag wat minder in de serie Surya Namaskar A (Zonnegroet A), schrijf het op. Voelde je onderrug heerlijk tijdens de vooroverbuiging of lukte het bijzonder goed om je gedachten stil te houden? Schrijf het op. Een yogadagboek helpt je yogalifestyle te verdiepen, doordat je over de weken, misschien zelfs jaren (ik hoop het!) je jezelf ziet groeien in de les. Doordat je zelfkennis – door middel van een yogadagboek – groeit, groei jijzelf ook. Let je niet op dat soort dingen, dan is er waarschijnlijk ook minder persoonlijke groei (binnen of buiten de yogastudio)…..Yoga is niet alleen asana’s (fysieke oefeningen), yoga is een lifestyle!

Wat staat er in mijn yogadagboek:

  • Datum en tijd
    Een simpel begin, maar hier kun je al veel persoonlijke patronen in ontdekken
  • Soort yogales
    In een studio, thuis, met een video (?), yogastijl, docent
  • Hoe voel je je voor de yogales?
    Beantwoord deze vraag voor de les, dat maakt tevens zelfbewust
  • Hoe voel je je na de yogales?
  • Welke asana’s (fysieke oefeningen) had je moeite mee? Lichamelijk of fysiek?
  • Zijn er asana’s waarin je dieper bent gekomen? Waar je trots op bent?
  • Hoe ging de meditatie?
  • Kon je je ontspannen tijdens de eindontspanning? Nee: hoe komt dit denk je?
  • Waaraan wil je werken?

Zit je wat lager in je energie, voel je bepaalde emoties. Schrijf het op. Je schiet er niets mee op om deze weg te stoppen. Erkennen is beter. Niet alleen frustraties hoeven genoteerd te worden in een dagboek, de dingen die goed gaan verdienen het ook dik onderstreept te worden. Dit geeft je een heerlijke boost. Je weet dat ik het nu niet alleen heb over de zaken die er in je yogales gebeuren, maar ben je eigenlijk niet zo’n natuurlijke schrijver… dan stel ik voor dat je met een yogadagboek begint en wie weet koop jij er binnenkort opeens een hip extra schrift bij om ook op een ander vlak dingen van je af te schrijven.

Schrijven geeft je een uitlaatklep. Het kan voor jezelf de zaken op een rijtje zetten en helpt om van daar uit weer verder te gaan. Daarnaast stimuleert schrijven een creatieve ‘flow‘. Van schrijven komt schrijven, zo zou je kunnen zeggen. Of: van creativiteit komt dus creativiteit. Schrijven stimuleert de creativiteit. Creativiteit is handig op school, tijdens het werk, in je sociale leven… maar zorgt er ook voor dat je goed om kunt gaan met zaken die opeens heel anders lopen.

Oke en nu?
Ik stel voor je dat je een schrift pakt en alvast de datum van je volgende yogales noteert. Mocht je dit stimuleren, ga dan inderdaad naar de Hema of een andere winkel met hippe notebooks, kies de leukste uit en start zo snel mogelijk. Je dagboek stimuleert je tevens om naar de yogales te gaan, want dan mag je namelijk weer schrijven. Daarnaast kun je je yogales ook afwisselen met thuis zonnegroeten voor het werk, een (korte) meditatiesessie of bijvoorbeeld Yoga Nidra voor het slapengaan. Je kunt dus variëren, luister naar je behoefte, ook hier vergroot je je zelfkennis mee. Daarnaast ben je de ene dag wellicht meer toe aan een rustige les yoga, terwijl je op een andere dag misschien juist zin hebt om hard te werken.

Ga jij ook een yogadagboek bijhouden? Ik ben benieuwd!

Liefs!


Zoeken:

Laatste nieuws:

Yogaboetiek wordt Mamaboetiek

Geheel in stilte ging afgelopen 1 oktober 2022 de(...)

The Stories of the Psoas part 1

Once upon a time, there was a very mysterious(...)

The Benefits of Meditation

Surprisingly, the simple minor exercise of closing one’s eyes(...)

Hip-openers: Love and Hate with Fiery Passion

Hip openers, you love or loathe them. For example(...)

What is Vinyasa Yoga (except for a lot of fun!)

Vinyasa Flow Yoga has originated from the most traditional and(...)

An Indian Yoga Teacher Training Experience

Where do I start, this intensive 200 hour Yoga(...)

De betekenis van Ohm

OM, of eigenlijk AUM, is een zeer krachtige mantra.(...)

Wat is Yang Yoga?

Wat is Yang Yoga? Yang Yoga is een term(...)

Waarom yoga buiten net ietsje beter is

De zomer is aangebroken! Zwoele zomeravonden, terrasjes, eindeloze dagen…(...)

Fotoreportage: Yoga in ‘t Wild

Zaterdag 9 juli 2016 Wat een prachtige zomermiddag om(...)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0