We hebben altijd allemaal haast, we proppen onze dag vol en als we even tijd hebben om te ontspannen dan kijken we op onze telefoon. We zullen toch niet wat gemist hebben? Tegelijkertijd zijn we moe, moe van de haast, moe van het moeten en moe van al die prikkels om ons heen. Tijd voor een beetje slow-flow in ons leven!
Er bestaat slow-coffee, slow-juice en de slow-cooker. De slow-foodbeweging, het tegenovergestelde van fastfood, zet zich af tegen bewerkt, snel en ongezond eten. Al deze genoemde producten staan voor kwaliteit, net als quality-time, een moment van ontspanning voor jezelf. We kunnen dit moment van ontspanning ook scharen onder de rits slow-producten die je kunt kopen met je hardverdiende centen. Jezelf ontspanning gunnen hoort zeker bij deze gezonde trend! Het verschil: slow-flow/onthaasten, hoeft geen cent te kosten!
Tips om je eigen slow-flow te creëren:
- Focus je op 1 ding
Wanneer je hersenen van de ene naar de andere taak moeten springen, krijg je minder gedaan. Daarnaast is multitasken ook vooral heel stressvol en tegenovergestelde van onthaasten. Het is haasten! Als je een voor een je dingen doet en afstreept, geeft je dit een beter en ontspannen gevoel aan het einde van de dag. Hier hoort bij:
— Zet je telefoon op stil, je bekijkt je whatsappjes wanneer je hier tijd voor hebt. Het geluidje van Facebook, Whatsapp etc. is eigenlijk net zo irritant als iemand die de hele tijd in je oor schreeuwt dat hij/zij aandacht wil.
— Prioriteiten stellen: maak een to-do lijstje voor jezelf, met flink grote vakjes om af te kruisen wat je al gedaan hebt. Wat een fijn gevoel, elke keer dat je zo’n vakje inkleurt of wegkruist. - Wat moet je echt doen?
We kunnen onszelf de hele dag bezig houden, ook op het moment dat we vrij zijn en eigenlijk even niets hoeven. Probeer dat gevoel van ‘moeten’ los te laten in je vrije tijd. Je doet jezelf er een enorm plezier mee! De meeste dingen die je ‘moet’, leg je jezelf op. Denk eraan: kwaliteit van leven! Slow-flow!
— Moet je echt NU de vaat doen? Of mag je best even een kop thee zetten en met de benen omhoog? Ik dacht het wel! #yolo
— Moet je echt NU het wasrek leeghalen? Nopes, let it go! Als je voelt dat je wat rust kan gebruiken, dat wasrek krijgt echt geen pootjes. - Minder geluid
Een kantoortuin is bewezen minder effectief dan in eerste instantie de bedoeling was. Een kantoortuin zou de samenwerking bevorderen tussen collega’s, snel overleg mogelijk maken. Uit onderzoek blijkt dat een kantoortuin je juist minder sociaal maakt. Je bouwt een muur om je heen om je focus te behouden, je collega’s die maar blijven kletsen, die ene collega die steeds over je schouder meekijkt of de muziek (inclusief reclame) waar je focus niet per se profijt van heeft. Met minder prikkels en meer focus heb je een minder gehaast gevoel. Oplossing:
— Muziek aan op gezette tijden
— Koop een lekker zachte koptelefoon dat het geluid om je heen blokkeert, alleen je eigen telefoontjes komen door. Wel zo handig als je het hoort als klanten bellen. - In het moment
Laat de kleine dingen niet zomaar voorbij gaan. Voel je je gehaast, haal dan toch je handen even van het toetsenbord om te luisteren naar een vogel die je buiten hoort. Haal het leven van buiten naar binnen. Haal een keertje diep adem. Vooral de uitademing (=ontspanning) laat je ‘slowly’ ontsnappen. Neem een momentje voor de ademhaling. Een goede – niet door haast ingehouden – ademhaling geeft je meer energie (= inademing) en ontspanning op ieder moment.
— Doe je telefoon op gezette tijden weg. Kijk tijdens de lunch niet op je telefoon, praat met collega’s ‘or just be’… Je kunt wellicht buiten een wandelingetje buiten met je boterham in je hand. Zelfs als je op een grijs bedrijventerrein werkt, wie weet word je wel verrast door een mooie paardenbloem tussen de stoeptegels, een dappere slak met huisje (gesproken over slow-flow 😉 )… laat je hoofd leeg zijn. - Glimlach
Een glimlach maakt een stofje in de hersenen vrij dat je een goed gevoel geeft. Dit positieve gevoel kun je jezelf ook geven als je alleen bent. Waarom zou je niet glimlachen als je uiteindelijk toch echt die vaat moet gaan doen. Ontspan je voorhoofd, glimlach, geef jezelf ook een rustig en positief gevoel op de momenten dat je wel bezig ‘moet’ zijn. Die glimlach mag je natuurlijk ook een ander gunnen. Als iemand anders naar je glimlacht, glimlach je automatisch terug. Gun iemand anders ook dit gevoel door diegene vriendelijk te groeten. Haast niet langs je collega heen, of verras een buurvrouw van een paar straten verderop (die je nog nooit gesproken hebt) in het voorbijgaan op een oprechte glimlach… - Haast je niet
We willen alles snel, we willen zo veel mogelijk. Houd niet je adem in tijdens het afwassen, daar gaat het niet sneller door. Rijd niet 10 km te hard, dat scheelt je echt maar een minuutje. Kom je te laat, laat dit dan even weten en neem dit moment om nog even met de radio mee te zingen, netjes op de toegestane snelheid. Kom je stelselmatig te laat? Fop jezelf dan door de klok wat vooruit te zetten of zet je wekker eerder. Haasten is nooit fijner dan ontspannen fluitend de deur uit. - Adem een paar keer goed door
Je ademhaling werkt helend, maar echt! De zuurstof van de inademing helpt het kleinste deel in het lichaam: namelijk de cel, die onder andere de functie heeft van nieuwe cellen maken (herstel). De uitademing helpt als ontspanning, fysiek en mentaal. Een fijne rustige uitademing laat spanning los. Een paar keer goed hard uitademen voelt dan ook alsof je een last van je schouders laat vallen. Daarnaast is een goede uitademing ook pijnstillend. Heb je hoofdpijn, probeer dan even niets te doen en te focussen op een rustige natuurlijke ademhaling. Ben je druk in je hoofd, komen de muren op je af, vliegt je to-do lijst je naar de keel? Focus op een rustige natuurlijke ademhaling. De ademhaling is voor je slow-flow een instrument van onschatbare waarde!
In het moment zijn, in combinatie met focussen op 1 ding en kijken wat je nou echt ‘moet’ (en wat je kunt laten), kan je een heerlijk gevoel van rust geven. Jij hebt de touwtjes in handen! Slow-flow is een keuze…
Nog wat extra onthaasten, kijk dan eens naar de Workshop Yoga Nidra van Yogaboetiek. Het primaire doel van deze workshop is jou de voordelen van ontspanning laten ervaren. Ontspanning en energie, de perfecte balans!