Waarom is meditatie in de yoga-studio vaak zoveel makkelijker dan thuis? Ook bij je favoriete yogadocent is het de ene dag een grotere uitdaging dan de andere dag, maar thuis kom je soms niet eens tot zitten toe. Als je dan zit zijn er zoveel geluiden om je heen – heel anders dan die mooie rustige yogastudio – het is bijna niet te doen. Een auto-alarm dat af gaat, er blijven überhaupt maar auto’s voorbij komen…. Een dame die luid telefoneert net buiten jouw raam en wat tikt die klok eigenlijk hard!?!
Meditatie-oefening voor thuis:
Voor veel mensen is het moeilijk om meditatie thuis op te pakken, al die afleiding, al die extra geluiden om ons heen! Toch is het belangrijk om niet alleen in de les te kunnen ontspannen door middel van meditatie, maar deze technieken juist te integreren in je dagelijks leven. We leven nu eenmaal in een omgeving met veel prikkels, met veel bijgeluiden en weinig stilte. Zou het daarom niet fantastisch zijn als er een meditatie-oefening is die perfect bij deze omgeving past? Onderstaande meditatie-oefening helpt de kwaliteit van leven te verbeteren, door juist alles wat je stoort mee te nemen in de meditatie. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder.
Antar Mouna
Antar Mouna betekent innerlijke stilte, vertaald vanuit het Sanskriet. Tijdens deze meditatie gaan we naar innerlijke stilte op zoek, juist door onszelf te confronteren met alles om ons heen. Hoe het werkt: tijdens deze meditatie zoeken we alles wat geluid maakt om ons heen juist op in plaats van het uit alle macht te blokkeren. Door naar de geluiden die je hoort toe te gaan – een auto-alarm dat af gaat, de hond van de buren die blaft, het buurmeisje dat haar zangkunsten vertoont, de verwarming die tikt – wordt het al snel minder interessant voor de hersenen. Stilte vinden door al die geluiden niet te willen, is vaak veel moeilijker. Geluiden naar buiten duwen, omdat je ze niet wilt horen, is levert een hoop stress op.
In een notendop: wanneer de hersenen tijdens deze meditatie-oefening de geluiden om ons heen geregistreerd hebben, raken ze vanzelf op de achtergrond. Geluiden zijn niet per se slecht zijn, we hoeven ze niet uit alle macht te negeren. In onze samenleving zijn ze deel van onze omgeving, we kunnen hier alleen vanaf komen door in een hutje op de hei te gaan wonen. De meditatie Antar Mouna zorgt ervoor dat we onszelf niet meer laten afleiden, prikkelen of ergeren hieraan. Het is makkelijk om een prachtig rustige locatie te mediteren met elkaar, maar voor jou is het het allerfijnste als je ook in je natuurlijke (drukke) omgeving Antar Mouna (innerlijke stilte) kunt vinden.
De oefening
- Zorg dat je lekker zit. Het is belangrijk dat je je rug op comfortabele wijze recht kan houden tijdens de meditatie.
- Rol je schouders een keer naar achteren, ontspan de nek en neem de kin wat meer naar binnen. Dit zorgt voor een mooie lange nek.
- De handen liggen losjes als een kommetje in de schoot of met de handpalmen omhoog op benen of knieën.
- Neem de tijd om in gedachten jezelf van de kruin tot aan de tenen te ontspannen.
- Voel de drukpunten van het lichaam in de mat, dit is je fundament waarop je zit. Vertrouw hierop.
- Adem drie keer diep in door de neus, laat drie keer los door de mond. Gebruik deze ademtechniek om de laatste fysieke spanning los te laten.
- Luister naar je ademhaling. Een mooie rustige adem, voel de uitademing in de buik zakken, richting de navel. Neem de tijd om met de aandacht je ademhaling te volgen.
- Zorgt dit niet voor rust en stilte, ga dan over op het beoefenen van de meditatietechniek Antar Mouna->
- Ga in gedachten naar een geluid dat je hoort. Je spitst de oren en gaat met de gedachten naar het geluid dat het verste weg klinkt. Wat hoor je in de verte? Blijf hiernaar luisteren, je gedachten zijn bij dit geluid.
- Wanneer je voelt dat je aandacht verslapt bij dit geluid – heel goed, dit is de bedoeling – ga jij naar een volgend geluid. Kijk of er een geluid dichter bij is, ga in gedachten naar dit geluid en blijf hierbij. Voel je je aandacht verslappen, prachtig, je gaat door naar het volgende geluid.
- Wanneer je concludeert dat je nu naar alles om je heen geluisterd hebt – de hersenen hebben dit geaccepteerd en de gedachten vinden het niet meer interessant – keer je de aandacht wat meer naar binnen. Er is een geluid dat je altijd bij je draagt: het geluid van de adem.
- Ga met de aandacht naar het zacht ruisende geluid van de adem in de neus. Luister naar hoe de adem het lichaam verlaat en het lichaam binnenkomt. Een prachtige manier om de aandacht meer naar binnen te keren. Registreer dit laatste geluid.
- Er komt een moment waarop je ook dit geluid loslaat, als vanzelf, zonder dat je hier iets bij hoeft te denken. De geluiden om je heen zijn er nog wel, maar jij luistert niet meer. Je bent met de aandacht bij jezelf en hebt Antar Mouna gevonden, innerlijke stilte.
Je komt uit de meditatie door eerst wat dieper door te ademen. Beweeg het lichaam van binnenuit door middel van de adem, dit is het eerste wat je weer in beweging brengt. Niet iets van buitenaf, maar jijzelf. Wrijf je handen warm, plaats de warme handen als kommetjes over de ogen en open weer voorzichtig de ogen.
Wanneer je deze vorm van meditatie vaker beoefend, raakt je geest gewend aan deze manier van prikkels buiten sluiten. Je zult merken dat je vervolgens ook gedurende de dag je minder druk gaat maken, alsof je hoofd op een gegeven moment uit zichzelf deze techniek toepast. Een prachtige Body Memory om je eigen te maken.
Meditatietip: zorg ervoor dat de heupen hoger zijn dan de knieën, dit zorgt voor meer ontspanning in de onderrug of ga bijvoorbeeld tegen de muur aanzitten. Kun je niet in een kleermakerszit, je kunt ook op de hielen gaan zitten of tegen de muur met de benen recht voor je uit.