Waarom maak je een geboorteplan?

Het maken van een geboorteplan is erg belangrijk, hierin zet je namelijk wat jouw voorkeuren zijn tijdens de geboorte van je kindje. Een unieke ervaring, waarbij er stiekem best wel veel te kiezen valt. Wanneer je niet weet wat je opties zijn is dit wellicht je reactie: “Je kunt het toch niet plannen, ik zie wel hoe het gaat…” of: “Ik wil er open in gaan, het gaat toch altijd anders dan je denkt.” Juist op de momenten dat de geboorte van de nieuwste telg net iets anders dan verwacht gaan, is het heel handig voor het geboorteteam (en vooral voor jouzelf!) dat iedereen geïnformeerd is over wat jij voor ogen hebt!

Er valt eigenlijk best wel veel te kiezen in geboorteland. Zo zijn er bijvoorbeeld ook nog andere geboorteposities dan op de rug (niet iedereen weet dit en het is echt raadzaam hier eens in te duiken) en het is fijn om uit te vinden wat prettig aanvoelt voor jezelf, maar ook dat de verloskundige en de rest van je geboorteteam hier op voorbereid is. Daarnaast kun je ook aangeven of je navelklem wil of kun je voor een navelveter zorgen. Als je verloskundige deze hanteert is het natuurlijk ook goed dat hij of zij hierover weet of dat je geboortepartner nog even goed kan oefenen hierop. Er zijn allerlei keuzes! Ik raad iedereen aan hier goed over na te denken.

  • Geen nood, je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Je verloskundige heeft vaak een opzet van een geboorteplan beschikbaar!
  • Ben je zo enthousiast dat je een uitgebreid geboorteplan maakt, maar heb je een risicovolle zwangerschap? Bespreek je geboorteplan van te voren al met het ziekenhuis, wellicht zijn niet alle opties mogelijk en hebben zij goed advies. Zo voorkom je teleurstelling voor  jezelf.

Wat staat er in een geboorteplan:

  • Waar wil je je kindje geboren laten worden (ziekenhuis, kraamhotel, thuis bv.)
  • Wie mogen er bij de geboorte aanwezig zijn? (je partner, misschien je moeder of wellicht andere kinderen -> hier wordt steeds vaker voor gekozen bij thuisbevallingen)
  • In welke houding wil je bevallen (squat, handen en knieën, zijligging, in een bevalbad, op baarkruk et cetera)
  • Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode
  • Wie mag de navelstreng doorknippen
  • Wie pakt de baby als eerste aan
  • Ben je van plan om borstvoeding te geven?
  • Maar ook zaken zoals: gedempt licht, stemgebruik, of je wel of niet goedkeurt dat er stagiaires mee mogen kijken, of er een doula meekomt of dat je wel of niet wil dat er gebruik wordt gemaakt van een ‘body monitor’.

Houd in gedachten dat er van het geboorteplan wordt afgeweken als hiertoe aanleiding is tijdens de geboorte, om veiligheidsredenen met betrekking tot jouzelf of je kindje. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er ingreep plaats moet vinden of dat je kindje eerst naar de kinderafdeling gaat. Laat je ook over het wat en waarom hiervan informeren. Naast een uitgebreid geboorteplan, zorgt ook een goede voorbereiding van verschillende scenario’s ervoor dat je zelfverzekerd en ‘in control’ richting de geboorte van je kindje gaat, hoe het ook loopt. Dit geeft je naderhand een goed gevoel.

En dan na het geboorteplan….?????

Na de geboorte van je kindje houdt je geboorteplan niet noodzakelijk op! Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoe wil je dat er voor je gezorgd wordt in het ziekenhuis of kraamhotel? Baby’s eerste badje, baby’s eerste luier die verschoond moet worden.
  • Maar zelfs al eerder: wie knipt de navelstreng door of knoopt de navelstreng af? Hoe snel wil je de baby op de blote huid? Wil je zelf helpen om je baby op te vangen, of is dit een bijzondere taak voor je partner?
  • Ga je proberen borstvoeding te geven of weet je al dat je kiest voor een flesje?

Culturele en religieuze voorkeuren met betrekking tot de geboorte en daarna mogen ook in het geboorteplan! Zeker als je niet van oorsprong uit het land komt waar je baby geboren gaat worden of een andere achtergrond hebt, is het heel handig om nadruk te leggen op bepaalde zaken.


Zoeken:

Laatste nieuws:

Yogaboetiek wordt Mamaboetiek

Geheel in stilte ging afgelopen 1 oktober 2022 de(...)

The Stories of the Psoas part 1

Once upon a time, there was a very mysterious(...)

The Benefits of Meditation

Surprisingly, the simple minor exercise of closing one’s eyes(...)

Hip-openers: Love and Hate with Fiery Passion

Hip openers, you love or loathe them. For example(...)

What is Vinyasa Yoga (except for a lot of fun!)

Vinyasa Flow Yoga has originated from the most traditional and(...)

An Indian Yoga Teacher Training Experience

Where do I start, this intensive 200 hour Yoga(...)

De betekenis van Ohm

OM, of eigenlijk AUM, is een zeer krachtige mantra.(...)

Wat is Yang Yoga?

Wat is Yang Yoga? Yang Yoga is een term(...)

Waarom yoga buiten net ietsje beter is

De zomer is aangebroken! Zwoele zomeravonden, terrasjes, eindeloze dagen…(...)

Fotoreportage: Yoga in ‘t Wild

Zaterdag 9 juli 2016 Wat een prachtige zomermiddag om(...)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0