Yoga en blokken

Hulpmiddelen gebruiken tijdens de yogales is heerlijk. Het betekent niet dat je niet goed genoeg bent om het zonder props te doen, maar dat je weet hoe je voor jezelf het meeste uit de poses kan halen. Naast een verlengstuk van jezelf kun je nog meer leuke dingen doen met props, bijvoorbeeld yogablokken, om het effect van de pose net ietsje anders te maken. Bekijk de foto’s hieronder voor tips met blokken! Ik ben dol op het gebruik van yogablokken voor verschillende doeleinden! <3 

Uttanasana / Vooroverbuiging met blokken
Gebruik 1 of 2 blikken om de vingers op te laten rusten als je niet bij je mat komt. Kom je wat dieper, dan kun je ook je hoofd op het blok, of blokken, laten rusten. Je voeten zijn goed gegrond, de benen licht actief en je buigt vanuit de heupen naar voren. De focus ligt meer op de buik richting de bovenbenen, dan het hoof richting de knieën. Ontspan je bovenlichaam van de heupen tot de kruin, laat het hoofd hangen, ontspan je armen. Probeer met een uitademing steeds meer los te laten. Trek niet het lichaam verder naar beneden, maar help jezelf dieper door spanning los te laten via de uitademing. Wie weet haal je spoedig een of beide blokken weg.

Prasarita Padotanasana / Wijdbeense vooroverbuiging met blokken
Lekker chillen in de wijdbeense vooroverbuiging. Het hoofd weegt aardig wat kilootjes en wat is er nou lekkerder om jezelf daar even van te ontlasten. Ook in deze pose zijn sterke benen een pre en wordt verwacht dat je het bovenlichaam (heupen tot aan kruin + armen) ontspant. Het is ook in deze vooroverbuiging de bedoeling dat je ook je hoofd laat hangen om de nek te kunnen ontspannen, maar dat is niet voor iedereen even makkelijk. Als je je nek wilt ontlasten kun je in deze pose blokken gebruiken, maar het is ook heerlijk om zomaar je hoofd te laten rusten op van deze zachte foamblokken (zoals op de foto).

Utthan Pristhasana / Lizard Pose
Lizard pose is een prachtige, maar diepe, heupopener. Om te beginnen zet je je voorste voet aan de buitenkant van de hand. Op de foto staat de linkervoet voor. Ik ben deze houding gestart door mijn linkervoet buiten de linkerhand te plaatsen. Om meer diepte te creëren heb ik de rechterknie (leg hier eventueel een dekentje onder om de knie te beschermen op een dun matje of als je knie gevoelig is) wat naar achteren geschoven. Je ziet op de foto dat mijn heup niet boven de knie is, maar de knie is flink een stukje naar achteren. Je staat in de pose. Op een inademing kun je op de vingertoppen komen en lengte in de rug maken, op een uitademing kom je naar beneden, op de onderarmen.

Hier komen de blokken kijken. Niet iedereen kan in deze pose op zijn onderarmen liggen, dit kan vele redenen hebben: pijn aan de heup, iets vastere heupspieren of simpelweg: je anatomische bouw. Ik zie het vaker tijdens de les: men wil op de onderarmen komen, maar komt maar tot halverwege. Wanneer je halverwege blijft hangen is dit zwaar en onstabiel voor de schouders en/of ellebogen. Wanneer je hierom de armen weer moet strekken is dit zonde. De blokken dienen als tussenoplossing om op een veilige manier toch jouw grens te verkennen, zonder een stapje terug te hoeven doen of zonder je grens over te gaan.

Tadasana / berghouding met blokken onder de tenen
Wat een heerlijk middeltje om alvast de kuiten wat warm te draaien voor je eerste Neerwaartse Hond en de doorbloeding in de voeten een jumpstart te geven. Zorg ervoor de je niet in de knieen gaat hangen en dat de billen niet naar achteren gaan. Zodra je je tenen op de blokken hebt gezet, bouw je je houding op zoals een basic Tadasana, staande houding. De benen voor 80% geactiveerd, de knieën niet op slot, gebruik je bandha’s en maak hiermee lengte in de rug. Ontpan de schouders, ontspan de armen en neem de kin iets in (dit is ook een bandha).

Uttanasana – Nog een vooroverbuiging met blokken
Een aanvulling op voorgaande yogapose met blokken: een vooroverbuiging met blokken onder de tenen. Let ook hier weer op dat je niet in de knieën gaat hangen, de grond is in deze pose weer iets verder weg. 😉 Houd de benen dus mooi actief, de knieën niet op slot en niet naar achteren. Belangrijke aandachtspunten in deze leuke vooroverbuiging.

Balasana – kindhouding met twee blokken
Plaats twee blokken voor je op de mat. De armen zijn gestrekt, deze houd je gestrekt. Je kunt de handen tegen elkaar plaatsen of de vingers strengelen. Als je de billen op de hielen hebt geplaatst  (grote tenen tegen elkaar, hielen uit elkaar), open je de knieën om ruimte te maken voor de buik en plaats je je armen. Je hoofd laat je tussen de armen doorzakken en plaats je op de mat. Doordat de armen hoger geplaatst zijn dan in een normale Balasana, of kindhouding, worden de schouderbladen wat naar binnen geroteerd, waardoor er een mooie borstopener ontstaat. De borst zakt namelijk een stukje richting de mat.

Het is belangrijk dat de armen gestrekt zijn, dus vindt de juiste plaats voor jouw armen op de blokken. Als de armen niet gestrekt zijn, heb je niet het effect van het extra openen van de borst. Kun je de armen niet strekken, dan kun je de kindhouding beter zonder blokken doen.

Extra: vraagt de docent wanneer je in kindhouding bent om je hoofd op de mat te laten rusten, maar gaat dit niet met jouw nek? Gebruik de 1 of 2 blokken om je voorhoofd op te laten rusten. Dit is beter dan de nek moeten aanspannen terwijl je wacht tot je weer uit de pose moet komen. Kindhouding is een heerlijke restorative yoga pose, dus gebruik vooral props om ervoor te kunnen zorgen dat ook jij maximaal kunt ontspannen in deze houding.

Liefs, 
Annika
– Docente Yogaboetiek


Zoeken:

Laatste nieuws:

Yogaboetiek wordt Mamaboetiek

Geheel in stilte ging afgelopen 1 oktober 2022 de(...)

The Stories of the Psoas part 1

Once upon a time, there was a very mysterious(...)

The Benefits of Meditation

Surprisingly, the simple minor exercise of closing one’s eyes(...)

Hip-openers: Love and Hate with Fiery Passion

Hip openers, you love or loathe them. For example(...)

What is Vinyasa Yoga (except for a lot of fun!)

Vinyasa Flow Yoga has originated from the most traditional and(...)

An Indian Yoga Teacher Training Experience

Where do I start, this intensive 200 hour Yoga(...)

De betekenis van Ohm

OM, of eigenlijk AUM, is een zeer krachtige mantra.(...)

Wat is Yang Yoga?

Wat is Yang Yoga? Yang Yoga is een term(...)

Waarom yoga buiten net ietsje beter is

De zomer is aangebroken! Zwoele zomeravonden, terrasjes, eindeloze dagen…(...)

Fotoreportage: Yoga in ‘t Wild

Zaterdag 9 juli 2016 Wat een prachtige zomermiddag om(...)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0